50+ miehen terveystarkastus

 

Harri A. Virtanen – kohti Luonnollista elämää

Olen nyt 53-vuotias mies(syntynyt 1968) ja minulla tuli mieleeni, että olisi hyvä tehdä terveystarkastus, joka huomioisi niitä asioita, jotka ovat merkityksellisiä tässä iässä. (sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä)

Kun kilometrejä alkaa olla jo takana ja joillakin elämänalueilla ollaan jo hieman rauhoituttu ihan käytännön syistäkin ja myös siitä, että nykyään on jo alkanut arvostamaan eri tavalla mm. terveyttä, hyviä yöunia, jaksamista, palautumista. Levon merkitys yleisesti ottaenkin on tullut tärkeämmäksi.

Ajattelin, että otetaanpa työn alle myös ne seikat, jotka ovat mahdollisia hyvinvoinnin tukijoita/romahduttajia. Olen itse elänyt hyvin kaksijakoisen elämän: alussa mentiin kaikilla elämänalueilla täysiä ja myös monien riiippuvuuksien ohjaamana ja suorittamalla jopa niin, että homma meinasi tyssätä jo 38-vuotiaana.

Sen jälkeen tuli hyvinvointiherätys ja olen pyrkinyt elämään ”terveellista” elämää, tietysti oman persoonan rajoissa nyt lähes 15 vuotta. Ja siitä kymmenisen vuotta hyvinvointialla töitäkin tehden. Toki elämääni mahtuu hyvien vaiheiden lisäksi myös haastavampia kuten eroa, burnoutia ja uupumusta emmekä täällä kukaan pääse kuin koira veräjästä. Eli lyhyesti sanottuna 50+ miehen elämää!

Puhdin * 50+ miehen terveystarkastus sisältää mm. seuraavia asioita: täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja vapaa laskettu testosteroni.

Teen työtä diplomi-ravintoneuvojana ja olen työssäni käsitellyt osittain myös näitä alueita ravitsemuksen näkökulmasta ja myös käynyt mm. funktionaalisen lääketieteen koulutuksia ja olen aika tietoinen eri osa-alueiden merkityksestä ja vaikutuksista.

Itse ajattelen tätä testiä kuin välitsekkauksena, jotta voi saada tietoa kehonsa tilasta tällä hetkellä ja myös suuntaviivoja sille, mihin alueisiin tulee panostaa ja mitä tulee huomioida. Tarkastuksen tekeminen osittain hieman jännitikin, kun uupumuksesta on aikaa vasta reilu 2v. ja palautuminen on vielä käynnissä siltäkin osalta. Ja välillä on ollut vaiheitakin, jolloin ei ole kertakaikkiaan jaksanut tehdä mitään. No nyt sitten päästiin katsomaan kokonaiskuvaa!!

*50+ miehen terveystarkastus sisältää seuraavat testit:

  • täydellinen verenkuva (yhteensä 18 eri mittaria)
  • kolesterolit (kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli, non-HDL, Kol/HDL-suhde)
  • pitkäaikainen verensokeri (B-HbA1c)
  • D-vitamiini
  • B12-vitamiini
  • ferritiini (rautavarastot)
  • herkkä CRP (tulehdus)
  • ALAT (maksa)
  • Kreatiniini ja Pt-GFRe (munuaiset)
  • TSH (kilpirauhanen)
  • PSA (eturauhanen)
  • vapaa laskettu testosteroni

Tulokset yllättivät minut positiivisesti:

Kaikki muut alueet olivat hyvällä tavalla viiterajoissa paitsi kokonais kolesteroli ja siinä LDL, jotka olivat hieman koholla. Tosin tilannetta helpottaa se, että hyvä-HDL oli myös korkea  eli Kol/HDL-suhde oli hyvä. Toki minulla tuli heti mieleen ravitsemukselliset korjausliikkeet, joita voin tilanteeseen heti kokeilla.

Olen jo pitempään ollut kiinnostunut geenitesteistä, mm Athgene– ja DNALife, sekä funktionaalisen lääketieteen testeistä. Ja kauttani voi myös niitä tilata. Siellä yhtenä mielenkiintoisena geeninä on APOE4- geeni, jonka olemassaolo voi vaikuttaa kolesteroliherkkyyteen ja myös Alzheimerin taudin syntyyn.

Itselle on APOE4/APOE3- geeniyhdistelmä, joka lisää alttiutta saada Alzheimer 3-4 kertaiseksi ja samoin voi vaikuttaa kolesterolin nousuun. Tärkeää on siis pitää kolesteroliarvotkin kunnossa, ettei riskitekijä aktivoituisi.

Mutta mikä parasta, olen todella kiitollinen siitä, että tässä vaiheessa elämää

  • Täydellinen verenkuva oli mallillaan ja siellä tutut mm. hemoglobiini hyvällä tasolla. Sydän vastaanottaa sekä kuljettaa verta ja happea kaikkiin kehon kudoksiin. Voimme jokapäiväisillä valinnoillamme vaikuttaa olennaisesti sydämen hyvinvointiin ja minimoida riskejä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin.

  • Kolesterolitestit tulivat muistuttamaan minua omasta ”haaste”kohdastani ja niiden merkitys mm. sydän ja verisuoniterveydelle on merkittävä!

  • Verensokeri näyttää hyvältä. Tämä vaikuttaa todella paljon myös jaksamiseen ja yleiseen olon tasaisuuteen ja tietysti esim. ruokavaliolla/elämäntavoilla voidaan vaikuttaa siihen, ettei tule liikaa verensokeriheittelyä. Verensokerin mittaukset kertovat muun muassa riskistä sairastua diabetekseen. 2 tyypin diabetes (“sokeritauti”) on yksi merkittävimmistä elintapasairauksista Suomessa, ja siksi oman verensokerin säännöllinen seuranta on tärkeää.
  • D- vitamiini oli minulla tasolla 118nmol/l. Funktionaalisen lääketieteen mukaan se on oikein hyvä arvo ja sillä on luuston hyvinvoinnin lisäksi jo vaikutuksia mm. immuniteettiin ja suoliston tiiviiden liitosten kuntoon. Itse olen ottanut säännöllisesti D-vitamiinia noin 100µg/vrk(ei kesällä) jo reilut 10v. ja minulla se pysyy tuolla alueella ja antaa hyvää pohjaa, niin jaksamiselle, vastustuskyvylle kuin luuston kunnolle. Tässäkin mittaus on todella tärkeä, koska D-vitamiini imeytyy hyvin erilailla eri ihmisillä!

  • B-12 vitamiini on todella tärkeä vitamiini. Se tukee muistia ja ajattelua. Se tehostaa aineenvaihduntaa ja huolehtii terveestä keskushermostosta. Tämäkin vitamiini on todella tärkeä monella eri tavoin: jos muisti/ajattelu pätkii, niin se vaikuttaa todella kokonaisvaltaisesti/päivittäin hyvinvointia laskevasti. Ja mm.kasvissyöjien on tärkeää pitää tästä huolta. Myös stressi saattaa kuluttaa näitä varastoja sekä geeniperimä voi vaikuttaa imeytymiseen eli mittaus on paikallaan!
  • Ferritiini on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta. Ja oireet voivat olla hyvin moninaiset mm. väsymys, päänsärky, hengästyminen, suorituskyvyn lasku, kalpeus jne. On todella ikävää, jos tälläinen yksittäinen asia vaikuttaa näin paljon ja on tedellakin helposti korjattavissa!
  • Herkkä-CRP tulisi mitata aina ferritiinin yhteydessä, koska tämä voi vaikuttaa ferritiiniarvoon(tulehdustilassa ferritiiniarvo on normaalia korkeampi)
  • Maksan ja munuisten kunto ovat todella olennaisia perusterveyden kannalta. Maksa osallistuu moneen kehon toimintaan; se esimerkiksi poistaa myrkkyjä ja varastoi ravinteita. Munuaiset säätelevät monia elintoimintoja ja poistavat elimistöstä ylimääräisen nesteen.
  • Kilpirauhasenkin toiminta on todella tärkeää. Kilpirauhanen vaikuttaa koko kehon toimintaan, sillä se säätelee muun muassa aineenvaihduntaa ja vaikuttaa jaksamiseen ja mielialaan.
  • PSA on eturauhassolujen tuottama proteiini, jonka pitoisuus nousee iän myötä ja voi nousta eturauhassairauksien yhteydessä. Tämä testi kiinnosti minua kovasti, koska tässä iässä olen jo huomannut hieman muutoksia vitsaamistavoissa. /prostaspesifinen-antigeeni-psa/ kertoo tarkemmin tästä aihepiiristä
  • Vapaa laskettu testosteroni. Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Vapaan testosteronin määritys kertoo aktiivisen, vapaana verenkierrossa olevan testosteronin pitoisuuden. Testosteroni vaikuttaa muun muassa sukupuoliviettiin ja mielialaan. Sisältää testit: kokonaistestosteroni (S-Testo) ja SHBG eli sukupuolihormoneja sitova globuliini. Testi mittaa kokonaistestosteronin määrän. Tämäkin testi oli itselle tärkeä ja on hyvä tietää, ollaanko tälläkin alueella normaaleissa lukemissa. Elämäänhän kuuluu aikoja, jolloin voi olla haasteita myös näillä alueilla, mutta syyt voivat olla hyvin moninaiset´. Stressi jne voivat vaikuttaa näihinkin asioihin!

Kun sain eilen tietää tuloksista, minulle tuli hyvin myönteinen ja positiivinen fiilis ja kiitollisuus siitä, kuinka hyvä kokonaiskuva on ja voin hyvillä mielin jatkaa elämääni. Lähdin sitten iltapäivällä vielä pienelle hiihtolenkillekin ja tunsin olevani ihan hyvässä kunnossa!!

Pienin muutoksin on mahdollista tehdä tulevaisuudessakin oma osuus mahdollisimman hyvin ja toivottavasti nauttia elämästä vielä pitkään!

Lisätietoja ja tilaus: *50+ miehen terveystarkastus